Rekordnih 166.266 prodanih vozil

Kia Motors je po podatkih evropskega združenja avtomobilskih proizvajalcev ACEA v letošnjih prvih štirih mesecih dosegla nov mejnik (rekordnih 166.266 prodanih vozil na evropskem trgu (EU28 + EFTA države)).

Kia v Evropi prvič dosegla 3-odstotni tržni delež
Rekordnih 166.266 prvič registriranih vozil Kia od 1. januarja do 30. aprila predstavlja 11,7-odstotno rast v primerjavi z enakim obdobjem lani, to pa bistveno presega rast evropskega trga, ki je bila v tem obdobju 4,5-odstotna. Kia je sploh prvič dosegla 3,0-odstotni tržni delež v Evropi (2,8 % v enakem obdobju lani). Najstarejši korejski avtomobilski proizvajalec je aprila s prodanimi 41.279 vozili dosegel celo 3,4-odstotni tržni delež.

Marec 2017 Kiin najboljši mesec doslej
Marec je predstavljal nov mejnik v zgodovini Kie v Evropi, saj je bilo v enem mesecu prvič prodanih več kot 55.000 novih vozil Kia.

Michael Cole, izvršni direktor Kia Motors Europe, je ob tem dejal: “Prihod novih vozil je dal zagon naši letošnji prodaji. Še posebej je pri tem pomembna razširitev naše ponudbe okolju prijaznejših vozil, ki nam omogoča, da zadovoljimo naraščajoče povpraševanje po naprednih pogonskih tehnologijah po vsej Evropi.”

Cole je še dodal: “Pomemben je tudi prihod novega Ria, katerega prodaja se je šele začela. Do konca leta bo Kia predstavila še različne variante okolju prijaznejših vozil in pogonov, novega Picanta ter prestižni model Stinger, ki prinaša pristni duh gran turismo vozil.”

Za rast zaslužni novi modeli in napredni pogoni
Dve ključni področji, ki sta botrovali rasti Kiine prodaje, sta prihod novih modelov in širok nabor novih hibridnih in električnih vozil.

Novi Rio, ki je prišel na trg v prvih mesecih letošnjega leta (v Sloveniji se je prodaja prvih primerkov pravkar pričela), je postal takojšen hit med evropskimi kupci. Prodaja Ria se je v primerjavi z enakim obdobjem lani povečala za 22 % (28.025 vozil v obdobju januar-april 2017, 22.964 vozil v 2016).

Mestni malček Kia Picanto se je prav tako odlično odrezal, saj je v Evropi letos našel že 22.443 kupcev (+23 %). Podatki za Picanto se nanašajo na odhajajoči in novi model, saj je novi Picanto v prodaji šele od marca (k nam pride junija).

Vozila z alternativnim pogonom so največje posamično področje rasti Kiine aprilske prodaje. Prodaja hibridnih in električnih vozil Kia se je v prvih štirih mesecih 2017 v primerjavi z enakim obdobjem lani povečala več kot devetkrat. Največ so k eksploziji prodaje prispevali novi hibridni križanec Niro (10.339 vozil), Optima Plug-in Hybrid (307 vozil) ter električni Soul EV (1.487 vozil). Povsem novi model Niro, ki ni imel predhodnika, je postal celo peti  najbolje prodajan model Kie – za
Picantom, Riom, Sportagem in družino cee’d.

Modela Niro in Optima bosta v letošnjem letu obogatila svojo ponudbo, saj v drugi polovici leta prihaja priključni hibrid Niro Plug-in Hybrid, limuzinski Optimi Plug-in Hybrid pa se bo pridružila še karavanska različica Optima Sportswagon Plug-In Hybrid. Te novosti zagotavljajo, da bo Kia do leta 2020 uresničila svoj cilj – izboljšati učinkovitost celotne modelne palete za 25 % v primerjavi z letom 2014, ko so se lotili izdelave okolju prijaznejših vozil.

Podobne objave