KIA v prvem četrtletju rekordno v Evropi

Kia Motors Europe je po podatkih Evropskega združenja avtomobilskih proizvajalcev (ACEA) zabeležila rekordno prodajo v prvem četrtletju.

Rekordnih 131.434 prodanih vozil
Število prvič registriranih vozil Kia v Evropi se je v prvih treh mesecih povečalo za 5,2 % – z  lanskoletnih 124.987 na 131.434 vozil* -, s čimer je Kia postavila svoj nov prodajni rekord.

Marec Kiin najboljši prodajni mesec v Evropi
Letošnji marec je s prvič registriranimi 57.492 vozili najuspešnejši mesec v zgodovini Kie v Evropi. V primerjavi z marcem 2017, ko je bilo prvič registriranih 55.007 vozila Kia, je bila v marcu 2018 rast kar 4,5-odstotna. Evropski tržni delež najstarejšega korejskega proizvajalca vozil v prvih treh mesecih letos je znašal 3,1%, v enakem obdobju lani pa je dosegel 2,9 %.

Kiina rast presegla rast evropskega trga
Rast korejskega velikana je s tem presegla rast trga držav EU in EFTA, ki je bila v tem obdobju 0,6%.

Emilio Herrera, novi izvršni direktor Kia Motors Europe, pravi: “Kia Motors v Evropi letos cilja na pol milijona prodanih vozil. Rekordni začetek leta nas je pripeljal v dober položaj pri doseganju zastavljenega cilja, medtem ko bodo modeli, ki jih še letos pričakujemo – npr. novi Ceed – pomembno prispevali k organski rasti naše prodaje.”

Kiin najbolje prodajani model v Evropi v prvem četrtletju 2018 je SUV Sportage, ki se ga je razveselilo 34.644 kupcev. Odhajajoča generacija Kia cee’da je bila s skupno prodanimi 18.625 primerki na drugem mestu (0,8 % porast v primerjavi z enakim obdobjem lani). Prodaja novega Ceeda in Ceeda Sportswagon se prične ob koncu poletja.

Novi Stonic in Picanto zaslužna za večjo priljubljenost Kie
Pomembno sta k boljši prodaji Kie prispevala modela, predstavljena lansko leto. Prodaja mestnega malčka Picanto je poskočila za 12,4 % (18.573 vozil), tako da ta model letos predstavlja 3. najbolje prodajano Kio v Evropi. Kompaktni križanec Kia Stonic se je v prvih treh mesecih s prodanimi 15.170 primerki odlično izkazal v segmentu čedalje bolj priljubljenih manjših križancev.

Prav tako so za rast prodaje zaslužna Kiina vozila z naprednimi pogoni. Prvič registrirana hibridna vozila, priključni hibridi in električna vozila so s 13.070 primerki dosegli 36,2-odstotno rast.

Hibridi in električna vozila predstavljajo 10% Kiine prodaje v Evropi
V prvem četrtletju 2018 je imelo 10 % vseh prodanih vozil Kia v Evropi alternativni pogon (v enakem obdobju lani je ta delež znašal 7,7 %). Hibridni križanec Niro je bil za kar 26,6 % bolj priljubljen kot lani (10.399 prodanih vozil) – ob koncu leta 2017 je dobil pomoč v obliki priključnega hibrida (plug-in hybrid), ki je predstavljal 24 % Nirove prodaje. Električni Soul EV ima s 1.717 primerki za sabo najboljše četrtletje – odrezal se je 53,2 % bolje kot v enakem obdobju lani. Prodaja modela
Optima Plug-in Hybrid, ki je na voljo v limuzinski in karavanski različici, je z lanskoletnih 260 poskočila na 954 primerkov.

Kia je nedavno razgrnila svoje načrte, da bo do leta 2025 predstavila 16 modelov z naprednimi pogoni – prvo vozilo bo na trg zapeljalo še letos, s tem pa se bo okrepil položaj znamke Kia kot vodilne v Evropi na področju hibridne in električne tehnologije.

* Vir: združenje evropskih avtomobilskih proizvajalcev ACEA – države EU + EFTA

Podobne objave