KIA Proceed shootingbreak

Po Stingerju ima KIA novo poslastico za nas. Svoj uveljavljeni model so namreč spremenili v obliko shooting break. To je nekakšna mešanica oblike karavana in coupeja, ki mu da prostornost in eleganco.

Prejšnji Proceed je bil trivratna kombilimuzina. Prodaja te oblike vozil pa je vsaj v Evropi povsem zastala, prav tako pa coupeji in kabrioleti. Tako je KIA po Ceedu s petimi vrati in karavansko različico bila v precepu glede naslednje oblike Ceeda. Raziskave so pokazale, da je lastnikom najbolj pomembna prostornina prtljažnika in dizajn avtomobila. Žarnica je posvetila in groba oblika je bila določena.

Tako je Proceed dobil zaokrožen in koničast izgled, ki v sebi skriva večji prtljažnik kot večina konkurence. 594 litrov, če smo natančni. Pod tlemi prtljažnika je še par predalov, kamor lahko skrijete nekaj nujnih stvari. Na tirnicah po tleh prtljažnika so priročni razmejevalniki, da se vaši nakupi ne kotalijo in prevračajo.

Zunanjost Proceeda je elegantna in urejena s prtljažnimi vrati poravnanimi z zadnjim odbijačem. Zaščitni znak zadnjih luči so zanke, ki se raztezajo skozi celotno širino vozila. Zanimiv dizajnerski dodatek je tudi kovinski dodatek na stranskih steklih prtljažnika, v obliki plavuti morskega psa. Ob svojem prihodu januarja 2019, bo na voljo v treh izvedbah. GT-Line, GT-Line S in GT. Najvišja verzija bo okrašena z dvojim izpuhom, črno masko motorja v obliki satovja z agresivnim sprednjim in zadnjih blatnikom, rdečimi zavornimi čeljustmi in nekaj rdečimi dodatki, ki mu dodajo na športnosti izgleda.

V primerjavi s Ceedom je 5 mm nižji in ima neodvisno vzmetenje na vseh 4 kolesih. GT model ima še bolj toge vzmeti in dodane ojačitve na karoseriji, za manj nagibanja v ovinkih.

Dodali so možnost izbire načina vožnje in sicer normalno in športno. Način Sport vam obteži krmiljenje in izostri odzivnost pedalov, velik bonus pa je zvok, ki ga spušča iz izpuha. Način sport odpre lopute v izpuhu in spusti več zvoka motorja v kabino, kar bo marsikomu prineslo velik nasmešek na obraz. To pa je tudi smisel tega avtomobila. Avtomobil, ki je 6 dni na teden prevozno sredstvo za družine, sedmi dan vam pa na obraz nariše največji nasmešek, ki ga premorete.

Več o novem Proceedu vam bomo povedali januarja, ko ga bomo tudi mi imeli priložnost preizkusiti.

 

Podobne objave