KIA osvojila več prestižnih nagrad

Kia si je na prestižni podelitvi nagrad iF Design za leto 2022 prislužila več odmevnih priznanj, kar dokazuje moč njenega oblikovalskega etosa (Opposites United) ter učinkovitost njenega inovativnega pristopa k sodelovanju s trenutnimi in bodočimi kupci električnih vozil (EV).

Osrednjo vlogo pri vseh štirih prejetih Kiinih nagradah iF Design Award je odigral povsem električni križanec EV6. Poleg tega, da si je zagotovil nagrado za oblikovanje v kategoriji »avtomobili/vozila«, je bil EV6 v središču pozornosti tudi pri ostalih treh nagradah v kategorijah »trgovine/razstavni prostori« (za prostor blagovne znamke EV6 Unplugged Ground), »vmesnik izdelka« (za infotainment sistem modela EV6) in »tekstil/stena/tla« (za tridimenzionalni hibridni material GEONIC, ki se
uporablja v kabini EV6). EV6 je v kategoriji oblikovanja avtomobilov zmagal zahvaljujoč svojemu »utelešenju navdihujoče mobilnosti«. Je prva Kia, ki uporablja popolnoma novo napredno električno globalno modularnu platformo in tudi prva, pri kateri je bila uporabljena znamkina oblikovalska filozofija Opposites United, ki združuje čustveno z racionalnim, da sprošča uporabnike ter navdihuje gibanje in ustvarjalnost.

Zmago v kategoriji »trgovine/razstavni prostori« si je prislužil prostor »EV6 Unplugged Ground« v Seongsu v Seulu, ki je bil ustvarjen, da ljudem predstavi nagrajeni EV6 na zabaven in domiseln način skozi območja za poglobljeno doživetje. Razstavni prostor naslednje generacije posreduje tudi Kiino sporočilo o novih načinih življenja, ki zajema recikliranje, trajnost in mobilnostne rešitve, usmerjene v prihodnost. Napredni informacijsko-razvedrilni sistem EV6 je prejel nagrado iF Design za
“vmesnik izdelka”. Panoramski ukrivljeni zaslon visoke ločljivosti podpira in izboljšuje voznikovo izkušnjo ter je usklajen s celotno estetiko notranjosti. Tudi zasnova merilnikov odstopa od klasične okrogle grafike vozil z motorjem z notranjim zgorevanjem in se osredotoča na razvoj grafike, ki je optimizirana za okolju prijazna električna vozila. Žiranti so izpostavili zeleno-vijolično barvno paleto sistema, ki daje ‘moderno podobo’.

Kiin najsodobnejši material za notranjo opremo GEONIC, ustvarjen v sodelovanju s podjetjem KOLON, je prejel nagrado za ‘material za oblikovanje notranjosti avtomobila’. Ta tridimenzionalni hibridni material osvetljuje več plasti poliuretana, kar omogoča neomejeno število vzorcev in raznoliko paleto barv. Je preprosta tehnika za oživljanje novih pristopov pri oblikovanju notranjosti vozil. S temi najnovejšimi priznanji model Kia EV6, ki ga odlikuje vrhunski dizajn, ohranja izjemen
zmagovalni niz. Od premiere leta 2021 je bilo vozilo deležno odobravanja medijev po vsem svetu in je – med mnogimi ostalimi zmagami – slavilo v izboru What Car? in ‘Avto leta 2022’ ter osvojilo nagrado ‘Evropski avto leta’, vse to v le nekaj mesecih po lansiranju.

iF je ena najbolj priznanih svetovnih oblikovalskih nagrad
Letos je natečaj iF Design pritegnil več kot 11.000 prijav iz 57 držav in izpostavil vrsto izjemnih dosežkov na področju oblikovanja. 75 strokovnjakov za oblikovanje iz 23 držav je ocenjevalo 5.424 prispevkov, ki so se po digitalnem predkrogu uvrstili v ožji izbor. Nagrada iF design se podeljuje v devetih disciplinah – izdelki, komunikacija, embalaža, oblikovanje storitev, arhitektura, notranja arhitektura, uporabniška izkušnja (UX), uporabniški vmesnik (UI) in profesionalni koncepti, v
skupno 80 kategorijah. Vsi nagrajeni prispevki so predstavljeni na www.ifdesign.com in objavljeni v aplikaciji iF Design.

Nagrado iF Design Award je leta 1954 ustanovil iF International Forum Design GmbH iz Hannovra, ki sodi med vodilne svetovne neodvisne oblikovalske ustanove. Slovesna podelitev nagrad iF Design Award Night 2022 bo potekala 16. maja v Friedrichstadt-Palast v Berlinu.

Podobne objave